A válasz, amitől minden szülő a falra mászik

2017. október 09. 18:48 - Szigeti Andi

…és a megoldás, avagy 13 kérdés, hogy valódi válaszokat kapj a gyerekedtől, az unalomig ismételt SEMMI helyett

Milán 3 éves lesz novemberben és épp tegnap töltöttem ki vele kapcsolatban egy logopédiai felméréshez szükséges kérdőívet, mikor tudatosult bennem, hogy valójában még mennyire egyszerűen fejezi ki magát. Teszi mindezt annak ellenére, hogy én már régóta úgy érzem, vele „mindent” meg lehet beszélni. Így azt is, hogy hogyan érezte magát az oviban. Koránál fogva nyilván nem várom el, hogy az összes napirendi pontot felsorolja és véleményezze, de olyan jó hallgatni, ahogy a maga módján elmeséli mi történt vele aznap.20171009_183612.jpg

Tudatosan figyelek rá, hogy az oviból hazafelé ne csak üljünk egymás mellett a kocsiban, még ha fáradtak is vagyunk, hanem beszélgessünk. Ehhez viszont kérdeznünk kell, és hogy válaszokat is kapjunk, nem árt jól kérdeznünk. Nyilván egy három évesnél ez még viszonylag könnyű feladat, és bele sem merek gondolni ez mennyivel nehezebb lesz majd 15 év múlva. Csak remélni merem, hogy ha most elkezdjük a gyakorlást, talán a „semminél” többet is kihúzhatok majd a kamasz gyerekemből.

Íme, egy kis segítség, hogyan cselezzük ki szófukar gyerekeinket, egy-egy jól irányzott kérdéssel.

  1. Mi tetszett a legjobban/legkevésbé a mai napban?dac90b6d7056c951d939b7c3063c8a90.jpg
  2. Mi volt a legviccesebb, ami ma történt?
  3. Mi volt ebédre? (tapasztalatból tudom, a hogyan nézett ki az ebéd hatékonyabb kérdés)
  4. Ki volt ma a leghangosabb gyerek a csoportban/osztályban?
  5. Milyen ruha volt ma az óvó nénin/tanár nénin?
  6. Mit beszélgettél ma az óvó nénivel?
  7. Melyik játékkal játszol a legtöbbet?
  8. Kivel játszottál ma a legtöbbet?
  9. Mi volt ma a legjobb játék/feladat, amit csináltatok?
  10. Az udvaron melyik a kedvenc játékod?
  11. Rosszalkodott ma valaki?
  12. Kit dicsért meg az óvó néni/tanár néni?
  13. Kivel játszanál szívesen a csoportból/osztályból?

 Persze ha csak tudomásul vesszük a válaszokat, könnyen abbamaradhat a beszélgetés. A valódi érdeklődés, a kötelező helyett a legfontosabb. Közhely tudom, és nem szeretem a közhelyeket, de a kommunikáció minden kapcsolat alapja, így a gyerekeinkkel való kapcsolaté is. Szeretném azt hinni, hogyha pici korában meghallgatjuk őt, nagykorában majd mesél nekünk. (oh, én naiv kisgyerekes szülő:))

Fotó: Pinterest

Ha tetszett, amit olvastál, gyere és csatlakozz a Facebook oldalamhoz, kövess az Instagramon valamint kövesd a blogom, ahol további hasznos bababarát tippeket és tanácsokat olvashatsz.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://babeezonboard.blog.hu/api/trackback/id/tr4312945225

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása