Természetes gyógymódok a leggyakoribb gyerekbetegségekre

2019. február 22. 14:34 - Szigeti Andi

Lassan vége a télnek, de a bacik és vírusok még mindig egész családokat döntenek le a lábukról. A rengeteg vitamin és egészséges életmód ellenére idén mi sem úsztuk meg. De hála Bacsó Borinak és a szuper, természetes gyógymódok workshopjának, sikerült  felgyorsítani a gyógyulásunkat. Hiszek abban, hogy minden nyavalyának valahol ott van a megoldása az orrunk előtt, a természetben. Borinak köszönhetően pedig már azt is tudom, hogy hol.annie-spratt-746148-unsplash.jpg

Photo by Annie Spratt on Unsplash

Gyakorló anyukaként ő is tapasztalatból ismeri a különböző, közösségekben egy pillanat alatt összeszedhető betegségeket, de ahelyett, hogy rögtön rohanna a gyógyszertárba Panadolért és társaiért, a gyógyteákhoz és illóolajkhoz nyúl. Ő maga, már tíz éve foglalkozik ezeknek a módszereknek a tanulmányozásával és elsajátításával, egy éve pedig már hivatásos természetgyógyászként teszi ezt.

Rengeteg természetes gyógymód áll a rendelkezésünkre csak a legtöbbet nem ismerjük. A gyógyteák és aromaterápiák egyre népszerűbbek a szülők körében de számos más terápiát is alkalmazhatunk. Mint például a Schüssler-sók, kristályok, nemeskövek, masszázsok, vagy a talpmasszázs, hogy csak párat említsek.

Mindenek előtt fontos tudni, hogy 3 éves kor alatt vigyázni kell az immunrendszer erősítésével mert egy rosszul megválasztott adagolás, túlstimulálhatja azt és kialakulhat allergia, érzékenység, később hajlamosabb lehet a gyerek a fertőzésekre. De a természetes gyógymódokat, nagyon nagy körültekintéssel, és csak bizonyos növényeket, módszereket használva, akár már csecsemőkortól is lehet alkalmazni. 

Na de akkor lássunk néhány gyógyírt Boritól, a leggyakoribb tünetekre. Bevallom én még most is köhögök és szerintem ez az egyik legbosszantóbb dolog, mert akár hetekig is elhúzódhat. k2_1.jpgA légúti betegségekre kiváló gyógyteákat készíthetünk például hársfavirágból, hibiszkuszból, kakukkfűből vagy csipkebogyóból. Ha hurutot szeretnék oldani ott a bodzavirág, az ökörfakóró virág vagy a sokak által ismert lándzsás útifű. Ellenben száraz köhögésre használhatunk édesgyökeret hideg áztatással. Torokfájás esetén pedig segíthet a zsálya. Téli megfázásra hatékony teakeveréket készíthetünk ha bodzavirágot, csipkebogyót, hibiszkuszt és édesgyökeret összekeverünk.

Felső légúti megbetegedésekre további természetes gyógymódokat is alkalmazhatunk . Ilyen a propolisz, ami 2 éves kortól adható. A méz, először akácméz. A szirupok és cseppek, mint a Prospan, az Apicol, a lándzsás útifű  vagy a garpefiutmag csepp. Az esüstkolloid vagy a sószobás kezelés, hogy csak néhányat említsek azok közül, amiket Bori ajánlott.

Photo by Matthew Henry on Unsplash

Lázcsillapításra  - persze csak bizonyos szintig - hasznos lehet a levendulavizes borogatás, levendulás-teafaolajos hűtőfürdő. A workshopon két masszázsolajat is készítettünk, melyek alkalmas lázcsillapításra. Az egyiket a gerinc mentén kell lefelé, kifelé masszírozni, ebben levendula és citrom van, illetve egy másikat, amit a talpon masszírozhatunk szét, ennek a hatóanyaga az eukaliptusz radiata.

De nem csak gyógynövényes teákkal gyógyíthatunk, hanem aromaterápiával is. Ezek lehetnek illóolajok, növényi olajok és hidrolátumok. Hogy csak párat említsek a tanultakból:

  • a teafa antibakteriális, antivirális, gombaölő, köptető, immunerősítő – meghűlés, influenza és hörghurut esetén hasznos.
  • az eukaliptusz radiata, antiszeptikus, antivirális, köptető, immunrendszeri tonik, lázcsillapító, fájdalomcsillapító hatású
  • az eukaliptusz citriodora, gyulladáscsökkentő, antiszeptikus, légúttisztító, fájdalomcsillapító és nyákoldó
  • a levendula, gyulladásgátló, görcsoldó, nyugtató, gyógyító, stresszre és emésztésre is jó
  • a kakukkfű pedig antibakteriális, gombaölő, antivirális, antiszeptikus, idegrendszeri tonik, immunrendszer stimuláns

Mindezek mellett a megfázásos, influenzás időszakban jó ha odafigyelünk a táplálkozásunkra is. Hurutos, meghűléses betegségek esetén kerüljük a tejet és tejtermékeket, a cukrot és a déligyümölcsöket. Ezek amellett, hogy hűtő hatásúak, fenntarthatják a nyákos, hurutos állapotot. Ellenben egy jó meleg, hosszú ideig főzött húsleves sokszor gyógyír lehet. Akárcsak egy finom párolt alma vagy körte mézzel és fahéjjal.

Persze a természet tárháza ennél sokkal több megoldást kínál számunkra. Ha szeretnél többet megtudni a természetes gyógymódokról keresd fel Bacsó Bori oldalát. De ha szeretnéd személyesen is megismerni őt és elkészíteni saját teakeverékeid, a következő workshopjára a Maminti Kuckóba, már lehet jelentkezni.

Sok sikert!

 

Ha tetszett, amit olvastál, gyere és csatlakozz a Facebook oldalamhoz, kövess az Instagramon valamint kövesd a blogom, ahol további hasznos anya- és bababarát tippeket és tanácsokat olvashatsz!

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://babeezonboard.blog.hu/api/trackback/id/tr8414641766

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása