Vess véget a telefonfüggőségnek!

2018. szeptember 19. 19:13 - Szigeti Andi

Mikor volt utoljára, hogy hosszabb ideig nem nézted meg a telefonod? Nem elméletben kérdezem, hanem komolyan. Én nem emlékszem. Sőt ez csak akkor fordul elő velem ha valami miatt lemerül a mobilom. Megdöbbentő, hogy csak akkor vagyok képes nem percenként a telefonomra pillantani vagy éppen a kezembe venni, ha ki van kapcsolva. Mentegethetem magam, hogy kell a munkámhoz, vagy jajj pont írtak, de valljuk be ezzel még magamnak is csak hazudok. Függő lettem, telefonfüggő. Ezzel együtt pedig azt kezdtem el érezni, hogy a valódi élet elmegy mellettem és ez az, amiből kezd elegem lenni.

hitesh-choudhary-532886-unsplash.jpg

 Photo by Hitesh Choudhary on Unsplash

Azt mondják a felismerés már fél gyógyulás, tehát jó úton járok. Lássuk miért kell, de legalábbis érdemes leszokni a mobilozásról.

  1. A túlzott online jelenléttől elégedetlenebbé válunk.

Tanulmányok igazolják, hogy a túlzott közösségi média jelenléttől boldogtalanabbakká válunk. Gondoljunk csak bele, hogyan érezzük magunkat ha nélkülöznünk kell a mobilunkat vagy amikor egész nap azon lógunk. Arról nem is beszélve, hogy mindenki csak a jót és szépet posztolja. Hiába tudjuk, hogy ez csak az érem egyik oldala, mégis a végén saját életünket látjuk sivárabbnak emiatt. Vagy észre sem vesszük és mi is benevezünk az online tér boldogság versenyébe. Mindegy melyik, a vége, hogy a saját életminőségünket rontjuk vele.

  1. A gyerekeinket ugyanúgy rabul ejti, ahogyan minket.

Hiszen a gyerekek valódi kis másológépek. Ahogyan azt annyiszor halljuk, nem szavakkal tanítjuk őket, hanem a viselkedésünkkel. Ők másolják a viselkedésünket, legyen az jó vagy rossz.

  1. Sokszor elveszítjük miatta a szemkontaktust.

Legyünk őszinték, kivel nem fordult elő, hogy a gyerek valamit kérdezett vagy hozzánk szólt, és mi a telefon mögül válaszoltunk neki anélkül, hogy egyáltalán felemeltük volna a fejünket. A szavaknak súlya van, de mit sem érnek valós odafigyelés és szemkontaktus nélkül. Gondoljunk csak egy baráti beszélgetés és egy baráti chat közötti különbségre, melyiket érezzük át jobban?! És milyen példát mutatunk ezzel a gyerekeinknek?

  1. A mobil képes teljesen beszippantani.

Vajon mi történik körülöttünk, amíg csak megnézem, hogy ki lájkolta a postom….vagy kiteszem ezt a képet? Valljuk be, amíg ezekkel, az egyébként abszolút nem létszükségletekkel foglalkozunk lehet, hogy éppen életében először önállóan indult el a gyerekünk biciklivel, mi pedig lemaradtunk róla.

  1. Az időnket sokkal jobb dolgokkal is eltölthetjük.

Igazából ez foglalja össze legjobban mindazt, ami miatt érdemes leszokni a mobilozásról. Egy poszt sem lesz annyira izgalmas, mint egy igazi kaland a barátainkkal vagy a családunkkal és egy fotó sem lesz annyira szép, mint egy megélt pillanat.

És akkor lássuk mihez kezdhetnénk 10 szabad perccel – ahelyett, hogy mobiloznánk:

freddie-marriage-477021-unsplash.jpg

  • Használjuk ki ezt a késő nyári időjárást és tegyünk egy sétát, akár csak a környékünkön.
  • Vegyük a kezünkbe a rég megvásárolt és azóta is a polcon várakozó könyvet.
  • Főzzünk egy kávét és olvassunk bele a kedvenc magazinunkba.
  • Üljünk le egy kicsit és csak gondoljuk át a napunkat, csendben, nyugodtan, magunkban.
  • Vagy nemes egyszerűséggel csak feküdjünk le este, 10 perccel korábban:)!

Most, hogy mindezt megfogalmaztam és leírtam, még erősebb az elhatározásom, hogy véget vessek a függőségemnek. Itt az ideje, hogy több könyvet olvassunk, mint üzenőfalat, többet nézzünk egymás szemébe, mint a kijelzőnkre és inkább egymás kezét fogjuk, mint a telefonunkat. Szóval hajrá!

 

Forrás: simpleasthatblog.com

 

Ha tetszett, amit olvastál, gyere és csatlakozz a Facebook oldalamhoz, kövess az Instagramon valamint kövesd a blogom, ahol további hasznos anya- és bababarát tippeket és tanácsokat olvashatsz!

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://babeezonboard.blog.hu/api/trackback/id/tr614249479

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása