5+1 tipp, hogy a családi karácsonyi fotózás álom legyen és ne rémálom

2017. december 05. 14:55 - Szigeti Andi

Azóta járunk karácsonyi fotózásra, amióta gyerekeink vannak és bevallom, giccses vagy sem, én imádom. Főleg a kihagyhatatlan ronda pulcsis képeket. Három év alatt pedig sikerült annyi rutint szereznünk, hogy mindössze egy óra leforgása alatt képesek vagyunk összehozni több tucat, szebbnél-szebb, tökéletesen megörökített pillanatot. Mindezt veszekedés, hiszti, idegösszeomlás és szakítás nélkül. És hogy mi a titok? Most elárulom!milan2.jpg

1. Mindenki akarja

Valószínűleg a karácsonyi fotózás ötlete az anyukák fejéből pattan ki és az apukák első hallásra nem repesnek az örömtől, hogy két karácsonyi nagybevásárlás között még Palvin Barbi bőrébe is bújjanak akárcsak egy órára is, főleg csodaszép karácsonyi szettekben. Pedig a siker egyik kulcsa, hogy mindenki szívesen vegyen részt a fotózáson. Ne kötelező karácsonyi programnak fogjuk fel, hanem egy közös, vicces családi programnak. Lesz, ami lesz, próbáljuk ki alapon.

2. Találd meg a fotósod!kitti_mila_un_2017-31.jpg

Lassan fotósból is Dunát lehetne rekeszteni ebben az országban, éppen ezért jó, ha alaposan megnézzük a kiszemelt fotós korábbi munkáit, referenciáit. Milyen stílusú karácsonyi hátterekkel, díszletekkel dolgozik és azok megfelelnek-e a mi ízlésünknek. Érdemes megtudni mennyi időt fordít egy-egy fotózásra, hány kép készül és abból mennyit kapunk készhez retusálva és persze mindezt mennyiért. Elég nagy a szórás a karácsonyi csomagok árai között, ezért nem árt jól körbejárni a témát mielőtt választunk. Érdemes olyan fotóssal együtt dolgozni, aki maga választja ki az elkészült fotók közül azokat, amelyeket végül retusál és mi megkapunk. Nem laikus szemnek való, az akár több száz fotó átválogatása, ezt tapasztalatból mondom.

3.  Készüljünk fel rá lélekben

A gyerekeknek (és lehet apának is) érdemes előtte elmesélni, hogy mi fog történni, mire számítsanak. A mai gyerekek hozzá vannak szokva, hogy állandóan fotózgatjuk őket, de egy profi gép látványa egy fotóstúdióban más, mint a mobilos selfik. Figyeljünk, hogy mindezt úgy tegyük, hogy ne stresszeljenek rá a fotózásra, hanem ők is játéknak fogják fel.

4. Ezt ne hagyd otthon!

Nem érdemes három teli bőrönddel érkezni. Egyrészt az idő szűke miatt másrészt, mert a családi fotózásra nagy valószínűséggel a gyerekeinkkel és a párunkkal érkezünk, akik nem biztos, hogy szívesen öltöznek át hatodjára is. Mi már úgy szoktunk érkezni, hogy az első szett rajtunk van, így eggyel kevesebbszer kell átöltözni. Sőt, szintén tapasztalatból tudom, hogy érdemes legelőször a közös családi fotókat elkészíteni, amíg a gyerekeknek még van kedvük a „pózoláshoz”. A mi esetünkben a többi kép valóban elkapott pillanat, ahogyan önfeledten játszanak, felfedezik a stúdió összes karácsonyi dekorációját, mi pedig néha odalopózunk melléjük, hogy azért legyen még egy-egy „közös” képünk.kitti_mila_un_2017-60.jpg

Érdemes magunkkal vinni valami nasit, ugyanis egy-egy „jutalomcsoki” hosszú-hosszú percekkel képes meghosszabbítani egy kisgyerek tűrőképességét.

A gyerekek kedvenc játéka se maradjon otthon. A kisautó simán beleolvad a karácsonyi díszletbe és amíg a gyerek játszik vele, addig csodás belefeledkezős fotók készülhetnek. De báboztam én már plüsskutyával a fotós feje fölött, hogy Kitti önfeledten kacagjon a képeken.

5. Így öltözz!

Érdemes szemügyre venni a fotós aktuális karácsonyi dekorációját, hogy a ruhánk színben és stílusban ne üssön el tőle. A pókemberes, hercegnős, emblémás, feliratos felsőkkel az a baj, hogy elvonják a figyelmet a gyerekről, rólunk, vagyis a lényegről. A színes, akár kötött kiegészítők viszont nagyon feldobják a képeket. Össze is öltözhetünk, sőt ne szégyelljük felvenni a ronda pulcsikat.

+1 Élvezd!

A legfontosabb, hogy érezzük jól magunkat. Engedjük játszani a gyerekeket, a jó fotós úgyis elkapja azokat a pillanatokat, amik örökre díszítik majd a falunkat vagy évek múltán könnyeket csalnak a szemünkbe. Ne akarjunk tökéletesen beállított fotókat, hiszen ez pici gyerekkel szinte lehetetlen és csak feszültséget szül, ami az egész fotózás hangulatára rányomja a bélyegét. Elég stresszel jár a karácsony, a fotózásra szórakozni, kikapcsolódni menjünk, a legjobb képek úgyis a legészrevétlenebb pillanatban készülnek!

kitti_mila_un_2017-17.jpg

 Köszönjük a képeket Andrea Tóth Photography!

 

Ha tetszett, amit olvastál, gyere és csatlakozz a Facebook oldalamhoz, kövess az Instagramon valamint kövesd a blogom, ahol további hasznos anya- és bababarát tippeket és tanácsokat olvashatsz

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://babeezonboard.blog.hu/api/trackback/id/tr7613437271

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása