A nagy naptej dilemma vége

2017. június 26. 18:37 - Szigeti Andi

strand.jpgEmlékszem tavaly arra a pontra, mikor feladtam. Feladtam, hogy állandóan hajszoljam a lehető legjobbat a gyerekeimnek, mert rájöttem, hogy ebbe bele lehet őrülni és maximum annyit érünk el a túlaggódásunkkal és az önmagunknak való megfelelési kényszerünkkel, hogy „szaranyának” érezzük majd magunkat.

Mindez azután történt, hogy horrorisztikus áron megvettem a feltételezhetően hiper babarát, szuper bio naptejet a gyereknek, majd egy mamás fórumon az egyik anyuka éppen azt ecsetelte, hogy abban milyen anyag van, amit ő aztán sose kenne a gyerekére.

Két gyerek és két és fél év után azt mondom, ezeket a dolgokat el kell tudni engedni. Csak lazán. Mi is felnőttünk valahogy. Tudom-tudom, akkor még más volt a nap is, de azért valljuk be őszintén 2017-ben a vezető márkák, nem hinném, hogy megengednék maguknak, hogy olyan baba naptejeket áruljanak, amik valós veszélyt jelentenének a gyerekek egészségére. Persze jó ha résen vagyunk, ezért is írom most ezeket a sorokat.

Így történt meg az, hogy miután kiborított a hiper bio, csak fizikai fényvédős baba naptej, amitől úgy néztek ki a gyerekeim, mint két kis albínó nyúl és állandóan azt figyeltem, mikor dörzsölik le magukról homokozás közben (Kitti igazi nő lévén az egész délelőttöt peelingeléssel tölti a tengerparton), fogtam és bekentem a saját napolajammal mindkettőjüket.

Persze hosszú út vezetett idáig, ami során rengeteget tudtam meg a naptejekről, faktorszámokról, összetevőkről és a különféle sugárzásokról. Mivel biztos ami tuti, azért az idei nyaralás előtt is utána olvastam kicsit, a megfelelő baba-naptej kiválasztásának szempontjairól. Éppen csak annyit, hogy lassan könyvet is írhatnék róla. De nem fogok, inkább megosztom veletek a szerintem legfontosabb dolgokat, hogy időt és energiát spórolhassatok, mert tudom, hogy egy családi utazás előtt egyikből sincsen soha elég. strand2.jpg

Faktorszám

 

Csak az UV-B sugárzással szembeni védelemről ad tájékoztatás. Ebből arra következtethetünk, hogy mennyi időt tartózkodhatunk leégés nélkül a napon. Vagyis, ahogy a nálam sokkal szakavatottabbak megállapították „a bőr saját védelme mellett napozással tölthető idő x a használt naptej faktorszáma = az a maximális idő, amit naponta a napon tölthet anélkül, hogy leégne a bőr.”

Ami számomra új infó volt, hogy a 30-as faktorszámú naptej nem ad kétszer akkora védelmet, mint a 15-ös. Szóval 30-as nem klasszisokkal jobb az 50-esnél. Ettől függetlenül gyerekek esetében, strandon erősen ajánlott az 50-es faktorú naptej. A 30 és az 50 faktor erős, míg az 50+ rendkívül erős védelemnek felel meg.

 

 

UV-A sugarak

 

Az UVA-sugárzás a bőr idő előtti öregedésért felelős, és zavarokat okozhat az immunrendszerben. Az UV-A faktornak legább a normál faktorszám egyharmadának kell lennie a legjobb védelem érdekében.

 

Kémia fényvédők:

A naptej hatóanyagai felszívódnak a bőrben és így fejtik ki a hatásukat. Előnyük, hogy nem látszanak és hosszabb a hatásuk. Kérdés, akarjuk-e, hogy a gyerekek és leginkább a babák bőrébe bármilyen kémiai anyag is felszívódjon. Ha mégis a kémiai fényvédős naptej mellett döntünk azért fussuk át az összetevők listáját a címkén. Ami mindenképpen kerülendő az a HOMOSALATE, RETINYL PALMITATE. Ami jó ha nincsen benne az a, NANO titanium dioxide. És ha szuper elővigyázatosak akarunk leni, akkor a OCTOCRYLENE tartalmú naptejeket se használjuk gyerekek esetében.

TIPP: Én a telefonommal lefotóztam ezeknek az összetevőknek a listáját és a címke mellé tettem, úgy olvastam el az összetevők listáját, így könnyen kiszúrtam őket:) Mert átlag anyaként nem hogy kiolvasni de megjegyezni sem tudom ezeket a szavakat:):)

Fizikai fényvédők:

Na ettől néztek ki albínó nyuszinak a gyerekeim, de legalább természetes módon voltak biztonságban. Ezeknek a hatóanyagai olyan ásványok, amelyek a bőr felszínén képeznek védőréteget és így verik vissza az UV sugarakat.

strand3.jpg

Víz:

A vízálló naptej nem létező fogalom, elméletileg ezt már jó ideje rá sem szabadna írni a flakonokra. Figyeljünk, hogy minden fürdés után kenjük újra a gyerekeket. Bár bevallom én ezt el sem tudom képzelni. Aki rájön, hogy egy tengerparti fürdés során hogyan lehetséges minden vízbe menetel után újra bekenni a gyereket, az kérem írja meg:)

Szavatosság:

Nagyon figyeljünk rá, ugyanis bármennyire is jellemző, legalábbis nálunk, hogy nem fogy el egy szezonban az összes naptej, mégis ki kell dobni. Ugyanis „ a meleg és az oxigén hatására a naptej elveszíti hatékonyságát, zsírtartalma megavasodik, és gombák kezdenek szaporodni benne.” (Részletek: http://www.webbeteg.hu/cikkek/borbetegsegek/11497/mire-utal-a-naptej-faktorszama)

+1 érdekesség:

A megfelelő mennyiségű napvédő krém egy felnőtt esetében, a teljes testen 36 gramm, ez 6 teáskanál napkrémnek felel meg! Wow! Eddig is baromi drágának tartottam a baba naptejeket de ennek függvényében, még ha csak a felét vesszük is az ajánlott mennyiségnek és tényleg minden fürdés után újra kenjük őket, hát lehet már érdemes szeptemberben elkezdeni spórolni, nem csak a jövő évi nyaralásra de a gyerek naptejére is. :)

 

(Ha még ezen információk birtokában sem tudsz nyugodt szívvel választani ajánlom figyelmedbe a Zöldgondoskodás.hu 2017-es baba-gyerek naptej tesztjét. Nekem sokat segített:) Jó bogarászást!)

Ha tetszett, amit olvastál, gyere és csatlakozz a Facebook oldalamhoz valamint kövesd a blogom, ahol további hasznos bababarát utazási tippeket és tanácsokat olvashatsz! 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://babeezonboard.blog.hu/api/trackback/id/tr8012622045

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Figyel Castro 2017.07.19. 21:42:04

En azt nem tudom elkepzelni, hogy ezt minden alkalommal megtegyem, amikor kimegyunk-tehat seta, bolt, jatszoter... merthogy ezt is mondjak. Ragad mint az allat, zsiros mint a veszedelem, kitalalhatnanak mar valamit.
süti beállítások módosítása